Sunt localități din județul Dolj unde termometrele arată în nisip și 70 de grade Celsius, potrivit unui experiment făcut de primarul din comuna doljeană Călărași.
„SAHARA ROMÂNIEI
CĂLĂRAȘI -DOLJ- 23.07.2022, ORA 17.00
59-60 grade
La ora 13.00 erau 70 grade… Noapte bună agricultură !”, este mesajul primarului din Călărași, Sorin Sandu.
„Am verificat cu două termometre și era de așteptat, pentru că și în alți ani au fost astfel de temperaturi. Într-adevăr, la ora 13:00 erau 70 de grade la sol și 41 de grade la umbră, iar la ora 17:00 încă erau 60 de grade la sol și 39 de grade la umbră. Problema reală este nu numai temperatura asta zilnică – și este prima zi! Imaginați-vă că în zilele următoare solul se va încălzi și mai tare, iar temperaturile vor crește”, a declarat primarul Sorin Sandu, la Digi 24.
În plus, Dunărea a scăzut la cel mai mic nivel istoric, sub 2.000 de metri cubi pe secundă la intrare în țară, iar din această cauză, „stația de alimentare a sistemului de irigații Sadova, Corabia, practic s-a oprit de trei zile, pentru că nu mai avem apă”, a relatat edilul.
„Situația este extrem de gravă, pentru că și pânza freatică a scăzut în ultimul deceniu cu 1-2 metri, în ultimii 40 de ani cu aproape 4 metri, iar acum imaginați-vă că scot apă din fântână – acolo unde mai este pânză freatică – o apă la 14 grade, care este aruncată pe un sol la 80 de grade. Imaginați-vă ce se întâmplă cu o plantă udată cu apă din fântână în miezul zilei”, a precizat primarul Sorin Sandu.
Edilul a afirmat că nu numai apa pentru iriganții este o problemă, ci și cea potabilă și subliniază că autoritățile locale au nevoie de finanțare de la guvern pentru ca sistemele de irigații – care există – să poată funcționa.
„Toți agricultorii de aici sunt împrumutați sau s-o spunem pe șleau – au luat pe datorie de la magazine. Dacă nu-și vând produsele, vor intra în faliment și magazinele, și ei”, a avertizat Sorin Sandu.
Întrebat de când nu a mai plouat în zonă, primarul a spus că este o întrebare grea, probabil că de peste 30 de zile, dar oricum și ploile care au fost au fost sporadice.
„Imaginați-vă că peste două luni vor trebui făcute arăturile de toamnă și va trebui însămânțat. Cu siguranță vom avea probleme și în ceea ce privește înființarea noilor culturi, mai ales că prognozele nu ne încurajează. Deci, avem nevoie de foraje la adâncime, avem nevoie de apă adusă din surse precum Dunărea sau găsite alte soluții care să vină gravitațional, din Olt, din Jiu, nu știu de unde, pentru că altfel, Dăbuleniul, Călărașiul, localitățile din Sahara Olteniei, unde sunt peste 40.000 de hectare de nisip, sunt condamnate să plece la muncă în străinătate”, a mai precizat primarul comunei doljene Călărași.
Apa potabilă devine din ce în ce mai preţioasă în multe localităţi şi sunt luate măsuri de restricţionare a consumului, pentru protejarea acestei resurse, nu numai în România, ci în toată lumea.
Nici județul Dolj nu face excepție, mai ales că seceta s-a instalat de o bună perioadă, fiind grav afectată pânza freatică.
Este motivul pentru care Compania de Apă Oltenia face apel la toţi utilizatorii, atât din Craiova, cât și din celelalte localități ale județului, să folosească apa numai pentru consum casnic, nu pentru udarea culturilor agricole, a gazonului, umplerea bazinelor și a diverselor recipiente folosite în alte scopuri decât cele prevăzute în contract, deoarece orice consum peste medie va fi resimțit de toți utilizatorii branșați la rețeaua respectivă.
„Folosirea rațională a resurselor de apă este o responsabilitate comună!”, transmit reprezentanții Companiei de Apă.
FOTO – Facebook.com/sorin.sandu